Aandachtspunten bij automatisering in de kunststofindustrie

Kunststof is flink in opkomst en vervangt steeds meer traditionele productiemiddelen. In de sector wordt vrij goed geautomatiseerd. Toch ziet Nico Bijl, directeur AB, partner van Exact voor de Industrie, kansen om de sector toekomstgericht te maken.

Meer behoefte aan automatisering

Kunststof is een licht en stevig materiaal en wordt steeds vaker ingezet. Onder andere de auto-industrie gaat steeds meer over op kunststof. Daarnaast werkt de industrie aan het ecovriendelijk maken van kunststof. “De kunststofindustrie groeit hard, maar kent een personeelstekort. Het aantrekken van vaklui is lastig”, aldus Nico Bijl. “Bedrijven zoeken daarom steeds meer de oplossing in verregaande automatisering. Die bestaat onder meer uit supply chain integratie en digitalisering van de productievloer en het magazijn. Daardoor is het mogelijk om klantspecifiek en zelfs dichtbij de klant te produceren.”

Traceerbaarheid

Kwaliteitsregistratie is een belangrijk onderdeel van het proces. Daarbij is traceerbaarheid een hygiënefactor omdat steeds meer klanten willen weten hoe producten tot stand zijn gekomen. “Dat is 1 van de vele zaken die je met een ERP-systeem goed kan vastleggen”, vertelt Nico.

Op welke bedrijven richten jullie je?

“Vaak zijn het kunststofproducenten die komen van een groot systeem dat hen financieel gezien niet past. Als ze horen dat ze met Exact hetzelfde kunnen tegen veel lagere kosten, dan is de interesse al snel gewekt. Maar ook groeiende bedrijven die hun bedrijfsprocessen nog nauwelijks op elkaar hebben afgestemd, komen bij ons terecht. Vooral kleine groeiende productiebedrijven gebruiken subsystemen in combinatie met Excel. Het ontbreken van informatie-uitwisseling tussen de systemen remt de groei. Dit soort bedrijven kunnen we goed helpen met bijvoorbeeld het ERP van Exact en daarop modules die we zelf hebben ontwikkeld.”

Wat is de aanpak als een bedrijf jullie benadert?

“We zeggen altijd dat we toekomstgericht automatiseren. Dus niet het automatiseren van processen zoals ze nu zijn. De kans is groot dat die automatisering over een jaar of vier gaat knellen. Dus we willen altijd eerst helder krijgen waar een bedrijf staat en wat de ambitie is. Een succesvolle ERP-implementatie begint namelijk bij goed inzicht in een bedrijf.”

Hoe bepaal je of de oplossing toekomstproof is?

“Enerzijds is die beslissing gebaseerd op de ervaring van de consultant. Maar ook vragen we het management naar de manier van aansturing, de visie en strategie en wat die betekenen voor procesaansturing. Die informatie vatten we samen en verifiëren die. Vervolgens vertalen we die naar ondersteuning met behulp van ERP-software van Exact en onze producten. Dit laten we zien via een ‘demofabriek’ in de software. Daarbij gebruiken we de klanten en recepturen van de klant en tonen zo hoe de productieprocessen lopen en zelfs hoe de software de machines op de fabrieksvloer kan aansturen. Daardoor wordt het automatiseringsplaatje heel concreet.”

Geleerde lessen

AB bedient nu zo’n 500 klanten waarvan velen in de kunststofproductie- en chemiesector. Directeur Nico Bijl is helder over de geleerde lessen: “Het voorontwerp van de automatiseringsoplossing is het allerbelangrijkst voor het succesvol in gebruik nemen van een ERP en aanverwante modules. Het management moet niet alleen commitment tonen, maar ook betrokken zijn bij het implementatietraject. Want juist de top weet waar ze naar toe wil met het bedrijf en hoe de besturing van de organisatie daardoor verandert.”

ERP koppelen aan machines

De software die AB inzet, komt deels van Exact vandaan (Exact Globe en Synergy) aangevuld met eigen ontwikkelde tools. Denk hierbij aan een platform dat machines aanstuurt vanuit het MES dat ook is gekoppeld aan ERP. Ook biedt het bedrijf software die de werkvloer digitaliseert. Operators zien op schermen wat ze moeten doen en hoe: via digitale werkinstructies of video’s. De gedane werkzaamheden worden makkelijk geregistreerd en die gegevens komen dan automatisch in Exact. Het betreft hier informatie over het product, gebruikte materialen en aantallen, maar ook de kwaliteitskenmerken schiet de software naar een gekoppeld kwaliteitssysteem. “De operator heeft er geen omkijken naar”, zegt Nico. “Processen gaan traditioneel via papieren formulieren, waardoor er veel kwaliteitsverlies en efficiencyverlies optreedt. Bedrijven die dit soort processen hebben geautomatiseerd, geven aan erg blij te zijn met de oplossing. Het bespaart hen een hoop tijd en geld. Bovendien verhoog je hierdoor de kwaliteit. Daarnaast is het belangrijk om jeugdig talent binnen jouw organisatie aan te trekken. Immers; jonge mensen willen op moderne wijze werken en een digitale fabriek past daar helemaal bij.”

Wij helpen u
graag verder!

088 456 1234

Afspraak maken

---